Najlon (nit, struna) za trimere i motorne kose

Nit najlon struna za trimer - clanakNajlon za trimer se proizvodi u više dimenzija i različitih poprečnih preseka (fizičke osobine), i po osnovnoj sirovini od koje je napravljen (hemijske osobine). Proizvođači se utrkuju da naprave što kvalitetniji, a ujedno i što jeftiniji najlon – što nije baš lak zadatak.

Po debljini, najčešće se dele na: 1,3 1,65 2,00 (za električne trimere) , zatim 2,4 2,7 za motorne kose srednje snage, i 3,0 i 3,3 za jače i profesionalne motorne kose.

Po poprečnom preseku dele se na okrugle, četvrtaste, zvezdaste i upredene. Okrugli, četvrtasti i zvezdasti su namenjeni košenju trave, niže, ali i visoke. Četvrtasti i zvezdasti su se pokazali kao izdržljiviji u “borbi” sa različitim travama. Kod namotavanja na istu glavu, neokrugli nit staje oko 10-20% posto manje u odnosu na okrugli, što je zanemarljivo, jer je izdržljiviji. Upredeni najlon često ima nadimak “whisper” (šaputanje), iz razloga što manje pravi buke tokom košenja. Preporučuje se za gradske sredine, okoline bolnica, škola i sl.

Postoji i “dupla nit”, to su najloni koji se sastoje iz dva različitih osobina najlona, a njihovo spajanje je omogućilo veću otpornost na kidanje, kao i manje lepljenje namotaja u glavi trimera ili motorne kose, što omogućava lagano odmotavanje istog, kada zaželimo.

Valja pomenuti i biorazgradive niti, koje se, kada se nađu na zemlji, ubrzano – uz pomoć vlage i sunca, razgrađuju na neotrovne sastojke, te tako ne zagađuju čovekovu okolinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *