Одржавање травњака

images1

Кад дани постану дужи, дневно сунчаних сати буде све више, а уз влагу у земљи која је кумулована током зиме, стекли су се идеални услови за ницање и раст траве, као и свих осталих биљака. Негде траву сејемо, да бисмо формирали травњак, а негде иста буја и смета нам. Машине које нам овде помажу су косилице, тримери и моторне косе.

Косилице углавном имају корпу за прикупљање траве. Ако се косилица често користи, треба користити и неко ђубриво за прехрану травњака. Код редовног кошења корпа не мора да се користи, нити покошена трава да се скупља, јер „храни“ будућу траву.

Косилице постоје на електрични и бензински погон. Косилице на електрични погон су обично од 1.000 до 1.600 W и не препоручују се за површине веће од 5-6 ари. Њихово одржавање, као и руковање је једноставније. Осим ограничене површине кошења имају још једно ограничење – а то је кабл који мора да буде до 1,5 м2 и без настављања, да би био безбедан. Уземљење није неопходно, тако да је довољан (и лакши је) кабл са „две жице“.

За веће површине се препоручују косилице које користе бензин као погон, а обавезна је употреба уља (САЕ30) за подмазивање мотора, јер су сада сви четворотактни. Уље се мења, једном-двапут у сезони, не троши се, а бензин се сипа по потреби.

Тримери су одлични за кошење траве око ограде, биљака, зидова, стаза – где косилицама не може да се приђе.

За зарасле, неодржаване површине, неопходна је и све популарнија код нас – моторна коса. Скоро све моторне косе могу да користе две врсте алата: главу са најлоном – за кошење траве, и разне врсте ножева – од двокраког ножа до циркулара који може да сече дрво 15цм у пречнику.

Свака од ових машина је одлична за посао за који је намењена. Све друге комбинације су или преслабе или прејаке, тако да за сваки терен треба изабрати оптималну машину која ће тада дуго трајати, а кошење ће вам бити задовољство!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *