Održavanje travnjaka

images1

Kad dani postanu duži, dnevno sunčanih sati bude sve više, a uz vlagu u zemlji koja je kumulovana tokom zime, stekli su se idealni uslovi za nicanje i rast trave, kao i svih ostalih biljaka. Negde travu sejemo, da bismo formirali travnjak, a negde ista buja i smeta nam. Mašine koje nam ovde pomažu su kosilice, trimeri i motorne kose.

Kosilice uglavnom imaju korpu za prikupljanje trave. Ako se kosilica često koristi, treba koristiti i neko đubrivo za prehranu travnjaka. Kod redovnog košenja korpa ne mora da se koristi, niti pokošena trava da se skuplja, jer „hrani“ buduću travu.

Kosilice postoje na električni i benzinski pogon. Kosilice na električni pogon su obično od 1.000 do 1.600 W i ne preporučuju se za površine veće od 5-6 ari. Njihovo održavanje, kao i rukovanje je jednostavnije. Osim ograničene površine košenja imaju još jedno ograničenje – a to je kabl koji mora da bude do 1,5 m2 i bez nastavljanja, da bi bio bezbedan. Uzemljenje nije neophodno, tako da je dovoljan (i lakši je) kabl sa „dve žice“.

Za veće površine se preporučuju kosilice koje koriste benzin kao pogon, a obavezna je upotreba ulja (SAE30) za podmazivanje motora, jer su sada svi četvorotaktni. Ulje se menja, jednom-dvaput u sezoni, ne troši se, a benzin se sipa po potrebi.

Trimeri su odlični za košenje trave oko ograde, biljaka, zidova, staza – gde kosilicama ne može da se priđe.

Za zarasle, neodržavane površine, neophodna je i sve popularnija kod nas – motorna kosa. Skoro sve motorne kose mogu da koriste dve vrste alata: glavu sa najlonom – za košenje trave, i razne vrste noževa – od dvokrakog noža do cirkulara koji može da seče drvo 15cm u prečniku.

Svaka od ovih mašina je odlična za posao za koji je namenjena. Sve druge kombinacije su ili preslabe ili prejake, tako da za svaki teren treba izabrati optimalnu mašinu koja će tada dugo trajati, a košenje će vam biti zadovoljstvo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *