Најлон (нит, струна) за тримере и моторне косе

Nit najlon struna za trimer - clanakНајлон за тример се производи у више димензија и различитих попречних пресека (физичке особине), и по основној сировини од које је направљен (хемијске особине). Произвођачи се утркују да направе што квалитетнији, а уједно и што јефтинији најлон – што није баш лак задатак.

По дебљини, најчешће се деле на: 1,3 1,65 2,00 (за електричне тримере) , затим 2,4 2,7 за моторне косе средње снаге, и 3,0 и 3,3 за јаче и професионалне моторне косе.

По попречном пресеку деле се на округле, четвртасте, звездасте и упредене. Округли, четвртасти и звездасти су намењени кошењу траве, ниже, али и високе. Четвртасти и звездасти су се показали као издржљивији у „борби“ са различитим травама. Код намотавања на исту главу, неокругли нит стаје око 10-20% посто мање у односу на округли, што је занемарљиво, јер је издржљивији. Упредени најлон често има надимак „whisper“ (шапутање), из разлога што мање прави буке током кошења. Препоручује се за градске средине, околине болница, школа и сл.

Постоји и „дупла нит“, то су најлони који се састоје из два различитих особина најлона, а њихово спајање је омогућило већу отпорност на кидање, као и мање лепљење намотаја у глави тримера или моторне косе, што омогућава лагано одмотавање истог, када зажелимо.

Ваља поменути и биоразградиве нити, које се, када се нађу на земљи, убрзано – уз помоћ влаге и сунца, разграђују на неотровне састојке, те тако не загађују човекову околину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *